Ääripäästä toiseen…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIMG_9043IMG_9042Heh, juuri kun pääsin narisemasta vesisadetta ja kuraa, saamme nyt värjötellä hirmupakkasessa…

Huolehtijatyyppinä olen murehtinut eläinten pärjäämistä pihatossa näillä keleillä, mutta eipä noilla näytä hätää olevan, kunhan heinää riittää ja vesi pysyy sulana. Hevosille kannamme heinää niin paljon kuin mahdollista ja yöksi erityisesti. Slow feeding-verkot täyteen ja lisäksi kunnon kasoja maahan, jotta syötävää riittää aamuun asti, eikä tule vilu. Sisällä pihatossa on muutaman asteen lämpimämpää kuin ulkona, ja kun hevoset ovat sisällä, nousee lämpötila vielä. Lampaat ovat hevosten naapurina sisäpihatossa ja näyttävät huolehtimisestani välittämättä voivan oikein hyvin. Lisäsimme lampaille olkea pehkuiksi ja heinää on tarjolla jatkuvasti. Brunon karsinassa on lämpölamppu ja tukeva pesämökki, jonne possu on roudannut mielin määrin olkea ja vanhoja mattoja lämmikkeeksi. Lämmin puuro aamuin illoin ja possukin tuntuu pärjäävän pakkasessa. Kanat ovat nyt koko päivän sisällä ja ovi tiukasti kiinni. Lämpölamppu lämmittää sen verran, että kanala pysyy plussan puolella ja vesikin sulana, kun sen laittaa lämpölampun alle.

Vesihuolto pakkasilla onkin sitten ihan oma juttunsa. Hevoisilla on Thermo Bar, eli sulanapitokaapelilla varustettu ja uretaanivaahdolla eristetty tuplapalju, jossa vesi pysyy sulana hienosti melkein kahteenkymmeneen pakkasasteeseen asti. Nyt kun mittari näyttää -25, tahtoo pinta jäätyä, ja se pitää sitten vain rikkoa. Lampailla on ämpärijuotto, ja kuumanakin kannettu vesi jäätyy pohjaa myöten yön aikana. Lampaat juovat pakkasella tosi vähän, mutta koitan houkutella niitä ämpärille aina viedessäni uutta, lämmintä vettä. Tänään käyn hankkimassa sulanapitokaapelin myös lampaille.

Talossa me ihmiset puemme villaa ylle moneen kerrokseen, puuhellassa palaa taukoamatta tuli ja öljypannuakin on väännetty kuumemmalle (olen pihi öljyn kanssa…). Silti rossipohjan alta vetää, joten lattiat ovat hyiset. Odottelemme ja toivomme hieman enemmän lunta, jota saisi kasattua kivijalan viereen lisäeristeeksi. Eteisessä kuistin oven sisäpuolelle on ripustettu paksu verho ja peitto vedon vähentämiseksi, ja se auttoikin heti. Eteisen lämpötila nousi +12:sta  seitsemääntoista asteeseen.

Pakkasen bonuksena kaivosta on vesi vähissä heikon pohjavesitilanteen takia, joten olemme tiukalla säästökuurilla veden kanssa. Eläinten on saatava juomavetensä, joten me ihmiset käymme ahkerasti uimahallissa, pesemme pyykkiä vain kun on ihan pakko ja tuomme oman juomaveden kaupasta kymmenen litran tonkissa. Mittaamme veden pintaa päivittäin, joten olemme tietoisia siitä, paljonko litroissa voi päivän aikana käyttää, ilman että putki haukkaa ilmaa. Tiskikone käyttää kerralla vain reilut 10l vettä, mutta pesukone ahnehtii 50-70l per pesu. Kummasti sitä oppii miettimään veden kulutusta, kun on pakko.

Semmoisia alkuvuoden pakkaskuulumisia Rönnistä. Tämä vuosi tuo mukanaan paljon muutakin, kuin pakkasen kanssa taistelua, mutta niistä myöhemmin lisää!5 thoughts on “Ääripäästä toiseen…”

  • Jes, kuulumisia pitkästä aikaa :). Yllättävän suuri vaikutus on esim peitolla oven edessä, täytyypä kokeilla työhuoneessa. Voihan vesi! Peukut pystyyn että riittää, se tuosta vielä puuttuu. Kevättä odotellessa 🙂

  • Ihana kuulla Rönnin kuulumisia! Näinhän se menee, että joka kelillä on omat haasteensa. Veden säännöstely on kyllä ihan oma juttunsa. Tsemppiä sinne. Toivotaan, että sää hieman lauhtuu, mutta pysyisi silti pakkaselle, ettei lumi sula.

  • Kyllähän nää pakkaset rokottaa täälläkin, puuta kuluu lämmityksessä älyttömästi, mutta sitä vartenhan niitä kesällä on tehty tietysti. Jotenkin vaan tuntuu pahalta kun vaivalla tehdyt puut menevät savuna piipusta ilmaan, sniif. Mä vaihdan lampaille vaan aamuin illoin lämpimät vedet ja kun jäätyvät niin sitten saavat odotella seuraavaa syöttökertaa, ihan hyvin vaikuttavat silti voivan. Heinää samoin aamuin illoin, mutta ei niillä jatkuvasti sitä ole kyllä tarjolla. Lisäksi annan aamuin illoin kauraa ja kuivaa leipää. Itse taidan kärsiä tästä pakkasesta eniten, kaikki sormenpäät halkeilee ja huulet samoin, ei auta vaikka oon syönyt vitamiinit kiltisti. Pakkanen rokottaa ihoa rankasti. Silti tää lumi ja pakkanen on musta parempi kuin vesisade ja lumettomuus ;D

  • Tulee kesäkoti mieleen, mutta pakkasilla emme siellä käy. Isäni kotitalon pirttiosa on rakennettu 1800-luvun lopulla ja loppuosa talosta myöhemmun. Silloin tehtiin korkeita kynnyksiä. Varsinkin kylmän verannan jälkeinen porstua (eteistila, josta lähtee ovet pirttiin ja kammareihin) on aika lailla korkealla kynnyksellä eristetty.
    Kaivosta on vettä aina riittänyt. Ulkosaunaan ja sisälle kannetaan vedet ja ulkohuussikin on vielä toiminnassa. Kakluuneja ei uskalla enää lämmittää, kun ei tietoa hormejen kunnosta. Kolmella irtopatterilla on pärjätty, jos on tarvinnut keväällä tai syksyllä lämmittää.
    Onnellista arkea teille!

  • Hui kauhia.onneksi kanit ei kuolleet!kyllähän niillä eristetty koppi pitää pakkasilla olla!eläimistä huolehtiminen tarkkaa näin kylmällä!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *