Pakkasessa on kivempaa

Kun talvi viimein tuli, alkoi elämä tuntua taas valoisammalta. No, ihan konkreettisestikin, koska päivä alkaa pikkuhiljaa pidetä ja lumi valaisee ihanasti.

Lampaat viihtyvät ulkosalla pakkasessa ja lumisateessa, ja päiväheinät jaetaankin aina pihalle. Lämmitettävä vesipalju pitää huolen siitä, että juomavesi pysyy sulana ja sisätiloihin pääsee aina köllöttelemään olki- ja heinäpedille. Napakammalla pakkasella heinää on tarjolla vapaasti.

Kanalassa on pakkasista huolimatta pysynyt lämpö kivasti yllä. Tänä aamuna, kun ulkomittari näytti -17 °C, oli kanalassa +5°C, ja sehän on juuri sopivasti. Vanha navetta, johon kanalamme on rakennettu, on kauttaaltaan paksua kiveä ja betonia ja tilassa on tuplaikkunat sekä eteishuone. Kahdella lämpölampulla ja kanojen tuottamalla lämmöllä pysytään 40m2 kanalassamme hyvin lämpimänä. Juoma-astioissa pysyy vesi sulana lattian rajassakin.

Aamukierroksella täytän lampaiden vesiastian ja jaan niille aamuheinät (heinää jaetaan yhteensä 3-4 kertaa päivässä), sekä tarkistan, että kivennäisastiassa on kivennäistä. Bruno-possu saa lämpimän aamupuuron talvikämppäänsä ja pakkasilla lisäeristeeksi heinää, jonka possu itse asettelee puiseen pesäkoppiinsa ja kaivautuu sitten kaiken keskelle nukkumaan. Kanalassa pesen juomakupit ja täytän ne puhtaalla vedellä (kanat juovat muuten todella runsaasti, ja riittävä juomavesi on tärkeää myös muninnan kannalta), täytän ruoka-automaatit ja yleensä vien mukanani kaalia, omenaa tai muuta herkkua, minkä nokkelat kanat ovat jo oppineet: ne odottavat aamuisin ovella ja poopottavat innoissan, kun tietävät, että herkkuja on tulossa. Jos on kovin aikaista, ei munia vielä ole, eli ne kerätään vasta päivällä. Sen sijaan tsekkaan aina yleisfiiliksen ja kanojen voinnin. Aika usein jään hetkeksi kanalaan istuskelemaan ja seuraamaan kanojen puuhia.

Aamutalli on hyvä aamun aloitus. Siinä kummasti herää ja saa haukattua happea jo ennen aamukahvia.

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *