Lampola

Rönnin villalampolassa kasvatetaan hyvävillaisia ja mukavaluonteisia lampaita. Ensimmäiset uuhet tulivat jo 2012  lemmikkilampaiksi, Kielon, Kanelin, Ulpukan ja Uniikin villasta kehräytettiin ensimmäiset Rönnivillat vasta syksyllä 2017.

Himoneulojana Anua alkoi kiinnostaa oma langantuotanto suuremmissa määrissä, ja koska neljän uuhen villat eivät riitä kovinkaan pitkälle, päätettiin yksissä tuumin kasvattaa katrasta. Mietimme pitkään lammasrotua ja pohdinnassa kaksi asiaa nousi ylitsen muiden: alkuperäinen suomalaisrotu ja hyvä villalaatu. Kainuunharmas oli tässä vaiheessa ykkösenä, mutta sitten sattuma ja kohtalo puuttuivat peliin ja päädyimme siihen, että meillä tulee olemaan useampaa suomalaista alkuperäisrotua. Keritsijämme Tuomaksen kautta saimme tiedon muutamasta kotia vailla olevasta uuhesta, ja niin lokakuun lopussa 2017 meille muuttivat ahvenanmaanlammasuuhet Ebba ja Greta. Kuukautta myöhemmin tuli kainuunharmasuuhi Silene.

Lampolamme on kylmäpihatto, missä lampailla on runsaasti tilaa oleskella ja mahdollisuus ulkoiluun ympäri vuoden. Keväällä 2018 Rönniin syntyi yhteensä seitsemän karitsaa: kolme pässiä ja neljä uuhta.

Lampaat keritään kahdesti vuodessa ja villa kehräytetään langaksi kotimaisessa pienkehräämössä.

Rönnin lampaat syövät kesällä tuoretta laidunruohoa. Laidunkausi kestää toukokuun lopusta lokakuun alkupuolelle. Sisäruokintakaudella syödään kuivaheinää ja kivennäistä. Satunnaisesti lampaat saavat myös pieniä annoksia kauraa, kuivaa leipää ja omenoita. Raikasta vettä on tarjolla aina.