Kestävän arjen palikat

Anu tekee voimasmoothien

1 banaani

1 dl vettä

0,5 dl granaattiomenamehua

1 dl pakastemansikoita

1 dl pakastevadelmia

1 sitruunan mehu

2 rkl Foodin Berry Smoothie Mix

1 cm tuoretta inkivääriä

Reseptin ja ainekset löydät myös kauppahalli24.fi

Play Video

*Yhteistyössä kauppahalli24*

Luomuna kiitos!

Meillä syödään yhdessä joka päivä ja kokkaan aina kun mahdollista tuoreista raaka-aineista. Olen aina tiedostanut ruuan laadun merkityksen kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille, mutta ihan viime vuosina olen alkanut entistä enemmän kiinnittää huomiota siihen, mitä pannulle ja lautaselle laitetaan. Kasvikset ostan mahdollisuuksien mukaan aina luomuna. Hyvänä kakkosena tulee kotimaisuus ja lähituotanto. Kausiajattelu on hyvä teesi, eli kun kokkaa siitä, mitä sesongin mukaan on tarjolla, pääsee jo terveellisyys- ja eettisyysvalinnoissa pitkälle. Ja väriä pitää olla. Eri väriset kasvikset sisältävät erilaisia terveyttä tukevia ainesosia, ja siksi ruuan värikkyyteen kannattaa kiinnittää huomiota.

Elämässäni on ollut myös ajanjaksoja, jolloin tiedostamisen edelle on mennyt budjetti: kun tilin pohjalla kilisee vain muutama euro, ei ensisijaisesti mieti, onko ruoka luomua, vaan sitä, että ruokaa ylipäänsä on. Tiukkoina aikoina olen ostanut luomuna ne tuotteet, joiden hinta ei juuri ”normituotteesta” eroa, ja joita käytämme paljon. Esimerkiksi banaanit, kahvi ja tee ovat tuotteita, jotka ehdotomasti kannattaa aina valita luomulaatuisina.  Hyvä tapa tehdä terveellisempiä ostoksia, on myös vilkaista tuoteselostetta (ja todella tarkoitan vilkaisua, sillä se riittää): mitä lyhyempi lista, sen parempi ja puhtaampi tuote.

Ja mitä siihen kalliimpaan hintaan tulee, kannattaa muistaa, että tutkimusten mukaan luomujuurekset, kasvikset ja hedelmät sisältävät tavanomaisia enemmän ravinto-aineita, koska niiden kuiva-ainepitoisuus on korkeampi. Useissa luonnonmukaisesti tuotetuissa kasveissa onkin enemmän elimistöä suojaavia antioksidantteja kuin tavanomaisesti tuotetuissa. Esimerkiksi tomaateista, perunoista, mandariineista ja mansikoista löytyy runsaasti fenoleita, salisyylihappoa ja flavonoideja

Luomutuotanto vaikuttaa myös luonnon monimuotoisuuteen. Luonnonmukaisilla viljelmillä elää jopa noin kolmannes enemmän kasvi- ja eläinlajeja kuin tavanomaisesti viljellyillä. Eniten hyötyä luomusta on havaittu koituvan kasveille, linnuille ja petohyönteisille. Suomalaisten tutkimusten mukaan myös luonnonvaraiset kasvit viihtyvät luomutiloilla.

Monimuotoisuutta lisää erityisesti luomun monipuolinen viljelykierto. Tutkijoiden mukaan luomuviljelyllä voidaan elävöittää erityisesti nykyisiä viljanviljelyalueita, joissa maisema on yksipuolistunut ja lajiston elinpaikat hävinneet. Myös torjunta-aineiden käytöstä luopuminen sekä eloperäinen lannoitus vahvistavat monimuotoisuutta.

Minulle tieto siitä, että ravintoni kasvattamiseen ei ole käytetty myrkyllisiä torjunta-aineita on ensiarvoisen tärkeää. 

Kauppahalli24:n kautta ruokaostosten tilaaminen on palauttanut luomun arkeemme isolla kädellä, koska luomun tilaaminen on helppoa ja valikoima valtava. Tuotenäkymän yläreunasta löytyy ”luomu”- painike, jota näppäämällä tarjolle tulee vain luomuvaihtoehtoja. On muuten kätevä ominaisuus! 

Olen myös huomannut, että kun ostokset tilaa verkossa, ei tule tehtyä heräteostoksia, ja budjetti pysyy kurissa. 

Anu kokkaa kurkumalattea

Yhteistyössä kauppahalli24.fi

Resepti kahdelle:

4 dl kauramaitoa

2 tl kurkumaa jauhettuna

1 tl kanelia 

1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna

1 rkl voita

1 rkl hunajaa

1/2 tl mustapippuria

ropaus suolaa

Kaada maito kattilaan ja laita kuumenemaan. Lisää mausteet ja voi sekä hunaja. Sekoita vispilällä. Kuumenna kiehumispisteeseen, mutta älä anna kiehua.

Reseptin ja ainekset löydät myös Kauppahalli24.fi

Play Video
*Yhteistyössä Kauppahalli 24* 

Arkiruuan rutiinit uusiksi

Tykkään kokkaamisesta. Käytän tuoreita raaka-aineita ja teen lähes joka päivä perheelleni ruokaa, jonka syömme yhdessä. Arki asettaa kuitenkin omat haasteensa: asumme maalla, ja kahden teinin, yhden pikkulapsen ja kahden luovaa työtä tekevän aikuisen arjessa on paljon säädettävää. Aamulähdöt niin, että jokainen ehtii junaan, kouluun, päiväkotiin, työpaikalle ja työhuoneelle tai keikalle ajoissa ovat ihan oma lukunsa. Kotiin ei pääse ilman autoa, joten iltapäivisin tai alkuillasta käydään sama sumplimisrumba uudelleen, jotta jokainen saadaan kotiin ja yhteisen pöydän ääreen. Oman mausteensa arkeen tuovat kotieläimet, joiden ruokkimiseen ja hoitamiseen menee aamuisin ja iltaisin oma aikansa.

Tällaisen paletin pyörittäminen käy helposti stressaavaksi. Ja auta armias siinä vaiheessa, kun kuvioon tulee flunssakausi, räntäsade, pakkaset ja pimeys… Tämän kaiken keskellä koko perheen pitäisi saada kunnolla ja terveellisesti syödäkseen. 

Ravinnolla on valtava merkitys sekä henkiseen, että fyysiseen jaksamiseen. Aloin siis miettiä arkeamme helpottavia asioita ja vaikka en rutiineista niin kovin välitäkään, tajusin että projekti vaatii uusia rutiineja. 

  1. Tilaan ruuat Kauppahalli24 – verkkokaupasta maanantaina ja kuski tuo ostokseni kotiovelle keskiviikkona.Kauppahalli 24:n tilauksen voi tilata uudelleen nappia painamalla. Listaa voi vielä muutella ja vaihtaa joitain tuotteita, mutta käytän siis aina tätä toimintoa, koska se nopeuttaa tilaamista. Näin siis sekä säästän aikaa että vältyn heräteostoksilta.
  2. Teen arkisin ruokaa niin suuren määrän, että siitä riittää aikuisille eväät seuraavaksi päiväksi.
  3. Olen hankkinut pinon eväsrasioita muutamaa eri kokoa: isommat lounasta varten ja pienempiä tuorepuuroille, pähkinöille ja hedelmille. Raivasin kaappiin oman hyllyn rasioita varten, ja valvon niiden palautumista työ- ja koulupäivien jälkeen kuin haukka. Hyvä rasia kestää kuljettamista ja lämmittämistä sekä tiskikoneessa pesun. (Tosin yleensä tiskaan rasiat käsin ja täytän sitten uudelleen seuraavaa päivää varten). Myös smoothieille ja kahveille on omat kuppinsa. 
  4. Olen ottanut tavaksi täyttää eväsrasiat jo illalla. Lounasrasioihin päivällisen jämät aikuisille ja tuorepuurot turpoamaan aikuisille ja vanhimmalle tyttärelle. 
  5. Aamulla kiehautan kahvin esperessopannussa ja surautan koko kannullisen smoothieta, joka maistuu kaikille. Samalla pilkon hedelmiä ja kasviksia rasioihin. Pienimmäinen syö aamupuuron päiväkodissa, teinit saavat smoothiet matkaevääksi ja me aikuiset koko arsenaalin ruokaa päiväksi: aamiaiseksi tuorepuuro, lounaaksi kotiruokaa ja iltapäivän välipalaksi hedelmiä, kasviksia ja pähkinöitä. Kahvin voi ottaa automukiin ja mies keittää yleensä itselleen ison kupillisen Maté-teetä. Energia pysyy tasaisena, eikä alkuillasta tule koomaväsymystä.
  6. Rutiineihin tarvitaan tietty myös poikkeuksia, ja siksi perjantaisin usein haemme noutoruokaa. Viikonloppuna on aikaa leipoa tuoreita sämpylöitä ja sunnuntaisin syödään pannaria aamiaiseksi.

Kun tahtotila on tarpeeksi kova, voi uusiin rutiineihin päästä sisälle yllättävänkin nopeasti. Myös puolisoni on huomannut eväiden vaikutuksen: enää ei työpäivän jälkeen tule koomaväsymystä, eikä kotimatkalla tarvitse popsia nopeita hiilareita ja sokeria  energiapulaan.

 Ruokaostoksille: Kauppahalli24.fi